Výzva Tvořte z papíru: rozhovor s Martinou Žemličkovou

Čtvrtek, 17. srpen 2023

Přečtěte si rozhovor s Martinou, naší marketingovou ředitelkou, která ráda tvoří z papíru různá přáníčka, dekorace a origami postavičky. To by nebyla pořádná porada, aby nevzniknul alespoň jeden origami jeřáb! :)) Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Výzva Tvořte z papíru: rozhovor s Martinou Žemličkovou

Říkám o sobě, že jsem multipotenciál a díky tomu se můžu věnovat spoustě věcem. Malování, psaní, tanec, keramika, origami. Zkrátka cokoliv si zamanu, vyzkouším a nepustím. Sice si u toho často zalepím ruce vteřinovým lepidlem a odstřižky papíru nacházím ještě půl roku po projektu, ale tím se nenechám odradit. Jen asi jako každému mi chybí ten čas věnovat se všemu :) Aktuálně mě nejvíce baví malování akvarelem a tvoření s papírem, specificky pak hlavně origami, na kterém se mi líbí, jak je to geometricky promyšlená tvořivá disciplína. Velkou radost mi dělá také scrapbooking, hlavně ve formě fotoalb, která jsou za mě perfektní vzpomínkou a dárkem.

Prohlédněte si všechny návody od Martiny v sekci Návodů a inspirace >>>

Co tě přivedlo ke tvoření z papíru?

Od mala jsem hodně soutěživá. Moje nejlepší kamarádka uměla na základní škole z paměti poskládat papírovou žabku, která i opravdu skákala. Záviděla jsem jí to měla jsem potřebu se to taky naučit a skládala jsem jednu žabku za druhou, než jsem se to naučila. Postupně jsem začala skládat další, jednodušší věci, ale to všechno pak odešlo s pubertou. K tvoření s papírem jsem se pak vrátila někdy ve svých dvaceti, kdy mě ale začalo bavit dělat různé vystřihovánky a koláže z novin a fotek. Obzvláštňovala jsem tak přáníčka, fotoalba nebo dárky pro své nejbližší a to ráda dělám doteď.

Kde hledáš inspiraci pro svoje tvoření? 

Koláže a fotoalba dělám většinou podle sebe a podle toho, k čemu se to právě vztahuje. Vždy se tam snažím promítnout to, co vím, že má třeba daný člověk rád nebo nějaké naše společné vzpomínky. Pro papírová přáníčka a origami používám nejčastěji Pinterest. Podle YouTube pak dělám těžší origami.

Co nejraději tvoříš a proč?

Poslední dobou mě hodně chytla fotoalba a jsem moc ráda, že v našem sortimentu máme dneska snad všechno, co je k tomu potřeba. Moc ráda cestuji a fotím, na svoje cesty si většinou beru foťák jak digitální, tak analogový a vzniká mi tak spoustu fotek, které mám ráda i fyzicky u sebe, abych si takovou vzpomínku mohla prohlížet i jinak, než na obrazovce. Ráda fotky skládám a doplňuji o různé výstřižky, samolepky, vtipné hlášky, vzpomínky a popisky.
Jaké jsou základní věci, které rozhodně nesmí nikdy chybět ve tvém kreativním šuplíčku?Můj kreativní šuplíček je velmi malý díky tomu, že máme v Manumi velkou kreativní dílnu na Letné. Nicméně je tam vždy spoustu prázdných bloků, do kterých se bojím něco psát, tužek, fixek, papírů na origami různých barev a vzorů, lepidlo, nůžky, spoustu washi pásek, různých samolepek, štětce a akvarelové barvy.

Víme, že máš ráda origami! Kolik zvířátek, postaviček nebo jakýchkoliv motivů umíš poskládat podle paměti?

Podle paměti umím bezpečně hlavně jeřába, kterého skládám v podstatě z čehokoliv - od ubrousků a účtenek v restauraci, po papíry s poznámkami z porad 😀. Pak umím samozřejmě výše zmíněnou žabku, základy jako je parníček a lodička nebo srdíčko. Ty těžší si většinou musím připomenout postupem na YouTube. Třeba Mistra Yodu, kterého jsem skládala dvakrát, jsem skládala i 3 hodiny, to zpaměti opravdu nedám 🙂

A co jsi jako první z origami poskládala a s čím je dobré podle tebe začít?

Jako každé dítě ve školce jsem jako první poskládala lodičku. Když jsem se začala origami opět bavit, byl to určitě jeřáb a pak ten Mistr Yoda (jako dárek), kterým jsem trochu přecenila svoje schopnosti, takže jsem se pak vrátila k jednodušším věcem jako jsou 3D květiny nebo jednodušší zvířátka, která bych taky doporučovala zkoušet nejdřív. Moje taková jednoduchá poučka je max 15 minut návod na YouTube (přičemž je potřeba počítat s tím, že vám to zabere 2-3x více času). No a hlavně si dát pozor na to, že je třeba překládat opravdu precizně, protože u takových složitějších skládánek může být každý nepřesně přeložený růžek v pozdějších krocích dokonce i neřešitelný problém.

Co máš v plánu v letošním roce vyzkoušet?

Chtěla bych se vrátit k malování akvarelem. V loňském roce jsem půl roku chodila na kurzy a moc mě to bavilo a dokonce si troufám tvrdit, že mi to šlo. Nakoupila jsem si barvy, štětce a papíry domů, ale nejsem moc schopná si na to vyhradit čas, což mě mrzí. Taky bych si chtěla vyzkoušet keramiku, protože jsme v loňském roce s kamarádkami absolvovaly kurz točení na hrnčířském kruhu a zjistila jsem, že by to pro mě byla skvělá výzva.

Související články

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Rozhovor o Art Clay tvorbě s Alenou Štukavcovou Doležalovou

Přečtěte si rozhovor s Alenou Štukavcovou Doležalovou, vítězkou soutěže The International Silver Accessories Contest 2023 v kategorii tvorby prstenů. Povídali jsme si o tom, kde bere inspiraci pro svou tvorbu, jaký je její nejoblíbenější šperk i o tom, co by doporučila těm, kteří chtějí s tvořením s Art Clay začít. 

Výzva Tvoření náramků z minerálů: rozhovor s ambasadorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Výzva Tvoření náramků z minerálů: rozhovor s ambasadorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Přečtěte si rozhovor se Zuzkou naší ambasadorkou pro tvorbu náramků z minerálů. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Macramé výzva: rozhovor s ambasadorkou Ivčou

Macramé výzva: rozhovor s ambasadorkou Ivčou

Přečtěte si rozhovor s naší macramé ambasadorkou Ivčou. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
99 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Zdeňka
Sobota, 27. Duben 2024

100%

Velký výběr, rychle dodáno.

Ivana
Pátek, 26. Duben 2024

100%

V tomto obchůdku nakupuji pravidelně a zatím mě nikdy nezklamali. Všem kutilům ho mohu s klidným svědomím doporučit.

+ velký výběr korálků a komponentů nejen ze stříbra

+skvělé ceny

+rychlé dodání

Jaromíra
Úterý, 23. Duben 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov