Tipy na vánoční ozdoby, které se nerozbijí

Středa, 15. prosinec 2021

Jste zastánci křehké krásy skleněných ozdob? Pak další řádky nejsou pro vás. Jsou pro všechny, koho děsí myšlenka, že ze dna skříně vytáhnou krabici, ve kterých budou místo třpytivých ozdob jen střepy. Pro všechny rodiče všetečných dětí, kteří mají strach, že od stromečku uslyší místo koled křik. A taky pro všechny, kdo tráví Vánoce u své kočky.

Tipy na vánoční ozdoby, které se nerozbijí

Které materiály přetrvají věky?

Přírodniny na dosah

Vánoční ozdoby na stromeček i do aranžmá, kterými si ozdobíte byt, můžete vyrobit z mnoha materiálů. Hodně jich dokonce máte na dosah ruky. Sušené ovoce, skořicová dřívka, badyán nebo oříšky můžete využít v jejich přírodní podobě nebo je můžete nabarvit pomocí akrylových barev či sprejů na odstín, který ladí s vaší letošní představou Vánoc.

Abyste z nich vytvořili ozdobu, stačí jen připevnit drátek nebo provázek. Nejsnáze to půjde tavnou pistolí. Máte nepříjemné vzpomínky na spálené prsty? Zamilovali jsme si silikonovou ochranu špičky prstu, díky které máte možnost dobře přimáčknout to, co lepíte. Bez obavy z puchýře.

Dřevěné ozdoby

Obliba přírodních materiálů v interiéru stále roste a to se odráží i ve vánočních dekoracích. Velice oblíbeným materiálem, který lze využít pro mnoho různých technik, jsou výseky z překližky. Geometrické tvary i oblíbené motivy ze světlého dřeva můžete dekorovat pomocí akrylových fixů, barev i sprejů. Tlumeného efektu, který ladí se skandinávským designem, dosáhnete díky křídovým barvám. Ty jednoduše na dřevěný výsek nanesete štětcem.

Tvary můžete mezi sebou snadno kombinovat. Větší poslouží jako základ, menší můžete přilepit jako dekorační aplikaci. Ať už lepidlem, nebo tavnou pistolí. Stejným způsobem můžete na překližku nalepit taky akrylové kamínky, stužky nebo třeba vatu, která bude evokovat sníh.

Protože možnosti práce s překližkovými výseky jsou opravdu různorodé, máme pro vás článek plný inspirace na ozdoby a dekorace s vůní dřeva. >>

Korálkové ozdoby

Nejoblíbenějším typem korálkových vánočních ozdob jsou bezpochyby hvězdy, nebo chcete-li vločky. Jejich výrobu zvládne i úplný začátečník – jedná se totiž pouze o navlékání korálků na kovový základ. Po navlečení pouze uděláte na konci trnu očko pomocí kleští a to je vše. Můžete kombinovat různé tvary a barvy korálků, dle své fantazie. Pouze doporučujeme dodržet pravidelnost vzoru, aby ozdoba vypadala hezky uspořádaně.

Hvězdičky vytvoříte ze skleněných voskových perliček, velkých plastových perel, lehkých akrylových korálků, ale také z dřevěných korálků, které si v českých Vánocích opět nacházejí své místo. Více o korálkových ozdobách jsme pro vás zpracovali v podrobném článku. >>

Ozdoby ze stužek, provázků a přízí

Macramé neboli drhání z bavlněných přízí se v letošním roce hřálo na piedestalu popularity tvořivých technik. O Vánocích tento trend rozhodně na oblibě neztrácí. Naopak! Stačí znát dva základní uzlíky a už můžete z rozčesávací příze tvořit ozdoby s třásněmi, které vašemu stromečku dodají příjemnou měkkost. Velice oblíbení jsou také andílci, kteří mohou posloužit jako ozdoba, ale také jako milý dárek pro vaše blízké. Macramé vánočním dekoracím jsme věnovali vlastní článek. >>

Pokud se přesto bojíte, že byste si při uzlíkování zamotali ruce, můžete si umotat jednoduché střapce. Ty vyrobíte z jakéhokoliv provázku nebo příze. Potřebujete jen kousek kartonu v délce, kterou chcete střapci dát. Okolo něj pak provázek omotejte tolikrát, abyste dosáhli požadované síly střapce. Ustřihněte si kousek provázku, který na jednom konci provléknete pod všemi vlákny a pevně utáhnete. Stáhněte provázky z kartonu a dalším kousek provázku, klidně i v jiné barvě, vše několikrát obmotejte, cca ve 4/5. Tím vytvoříte hlavičku střapce. Teď už jen stačí na opačné straně provázky rozstřihnout a střapec je na světě. Pokud jste pracovali s rozčesávací přízí, můžete ji rozčesat kartáčem nebo hustým hřebínkem.

FIMO ozdoby

Nespočet možností přináší modelování. Oblíbená samotvrdnoucí hmota však ani při sebedůkladnějším zalakování nezajistí, že bude ozdoba nezničitelná. Přitom velice podobných efektů můžete dosáhnout s polymerovou hmotou FIMO. Je k dispozici v mnoha barvách, které můžete vzájemným promísením zkombinovat do úplně nových odstínů. Ale můžete také zvolit jen bílou hmotu, kterou po zapečení výrobku dodekorujete akrylovou barvou nebo sprejem.

Pokud se vám líbí hrubší keramický povrch, který má samotvrdnoucí hmota, můžete ho nakamuflovat. Vezměte si několik lžiček jedlé sody a vmíchejte je do akrylové barvy. Vznikne barva o nevábné konzistenci, ale se skvělým efektem! Po zaschnutí bude barva hrubá a na první pohled k nerozeznání od keramiky.

Práci s polymerovou hmotou vám usnadní vykrajovátka. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější geometrické i vánoční motivy, které můžete snadno kombinovat.

Související články

Stylové dekorace na vánoční stůl

Stylové dekorace na vánoční stůl

U svátečního stolu se sejde každoročně nejbližší rodina nebo přátelé. Dotvořte sváteční tabuli vlastnoručně vytvořenou dekorací, ať je i letošní Štědrý večer nezapomenutelný! Připravili jsme pro vás tipy na 5 originálních dekorací a vychytávek, které si můžete sami vyrobit. Prohlédněte si je v tomto článku!

Tipy na originální balení vánočních dárků

Tipy na originální balení vánočních dárků

Štědrý den se blíží, dárečky už jsou vybrané, vyrobené, nakoupené nebo na cestě a vy přemýšlíte, jak je originálně zabalit? Připravili jsme pro vás 5 tipů na stylová balení dárků a krásné jmenovky, prohlédněte si je v tomto článku!

Andělská DIY inspirace

Andělská DIY inspirace

Andílci neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Můžeme je vidět na trzích, v kostelech i v doprovodu čerta a Mikuláše. Vytvořte si roztomilého papírového, dřevěného, korálkového nebo macramé andílka i vy! V tomto článku jsme pro vás připravili tipy na 6 originálních andílků, které si můžete sami vyrobit.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Pátek, 12. Duben 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Středa, 10. Duben 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.