Tipy na vánoční macramé dekorace

Čtvrtek, 11. listopad 2021

Macramé vás hodně baví. Ve všech podobách. Nástěnné dekorace, prostírání, svícínky i závěsy na květináče. Ale víte, že se do macramé může obléknout i váš vánoční stromeček? Ukážeme vám, že to jde i bez obav ze zamotaných prstů! Podívejte se s námi na inspiraci na macramé vánoční dekorace a ozdoby.

Tipy na vánoční macramé dekorace

Střapatý kroužek se zvonkem

Tuto ozdobu zvládne vyrobit i úplný macramé začátečník. Skvělé je, že ji můžete snadno přizpůsobit svému designu. Stačí vybrat jinou barvu příze a místo zvonku použít třeba hvězdičku.


Materiál a pomůcky

Postup

  1. Na jeden kroužek budeme potřebovat cca 50 kusů 15 cm šňůrky. Efektivnější je si veškerou potřebnou přízi připravit jako první.
  2. Na celou ozdobu potřebujeme pouze jeden druh uzlu – upevňovací, nebo-li liščí smyčku. Šňůrku přehneme v půli, obtočíme kolem dřevěného kroužku a volné konce protáhneme vzniklou smyčkou. Pevně utáhneme.
  3. Tento postup opakujeme po obvodu celého kroužku. Pozor si dávejte na to, abyste vždy udělali smyčku na stejnou stranu. Ve výsledku by změna směru byla vidět.
  4. Nakonec si připravíme jednu šňůrku o délce 20 cm a upevníme ji stejným typem uzlu, jen „vzhůru nohama“ oproti ostatním šňůrkám. Oba konce svážeme a díky tomu získáme očko na zavěšení ozdoby.
  5. Vezmeme si kartáč nebo hřeben a všechny šňůrky pečlivě rozčešeme. Poté je můžeme zalakovat lakem na vlasy. Aby byla ozdoba hezky pravidelná, je lepší třásně zastřihnout do stejné délky.
  6. A teď už jen vezmeme výsek ve tvaru zvonku a nalepíme ho na spodní stranu ozdoby.


Zvonek na dveře

Chcete si ozdobit dveře, ale klasické věnce už vás nebaví? Zkuste tentokrát macramé ozdobu! Může se vám stát skvělým základem pro další tvoření, stejně jako by to bylo v případě věnce.

Materiál a pomůcky

Postup

  1. Ačkoliv se jedná o větší projekt, postup je úplně stejný, jako v předchozím případě. Jen je potřeba si připravit více šňůrek, cca 200. Na větší projekty volte silnější, 5mm přízi – bude to pak snadněji přibývat.
  2. Začneme tentokrát od prostředka. Jako první srdíčko zvonku jednoduše obmotejte metalickou přízí, kterou na obou stranách upevníte lepidlem.
  3. Poté po celém obvodu rámu připevněte přízi a můžete přidat jeden plochý uzel, aby byla konstrukce zvonku masivnější. Poté rozčesejte. Po rozčesání můžeme zafixovat lakem na vlasy a zastřihnout, aby byly třásně rovné.
  4. Nyní máte hotový zvonkový základ, který můžete dále dekorovat. Ale nemusí, parádu udělá i sám o sobě.


Vánoční skřítek

Vánoční skřítek s čepicí je milá dekorace nejen na Vánoce. Vyrobte si vousatého skřítka, který ozdobí Vaší domácnost během zimních dnů.

Materiál a pomůcky

Postup

  1. Připravíme si dvě šňůrky o délce 360 cm.
  2. K uzlíkování čepice použijeme tzv. plochý uzel. Levý provázek přeložíme přes prostřední a zároveň pracovní provázek. Pravou rukou provlékneme pravý provázek spodem směrem doleva pod zkřížením vodícího provázku smyčkou pod levým provázkem. Utáhneme. Takto pokračujeme do délky vámi požadované velikosti čepice.
  3. Ze zbytku dlouhého provázku prošijeme a ukončíme korálkem.
  4. Pomocí jehly provlékneme rozčesávácí přízi a zauzlíkujeme. Délku vousu zvolte podle vašeho vkusu.
  5. Vousy rozčesáme a zastřihneme.


Jednoduchá ozdoba s dřevěným detailem

Materiál

Postup

  1. Ustřihneme si provázek o délce 80 cm.
  2. Šňůru přehneme napůl. Vzniklé oko vedeme za dřevem ve směru zdola nahoru. Oko otočíme dopředu kolem dřeva. Oba dva konce okem na přední straně provlékneme zezadu a uzel utáhneme.
  3. Uzlíkujeme buď do poloviny kousátka nebo po celém obvodu.
  4. Ukončíme korálkem a zauzlujeme.


Macramé stromek

Jednoduché a originální. K výrobě téhle ozdoby stačí znát jen plochý uzel.

Materiál

Postup

  1. Nastříháme si dvě šňůrky o délce 360cm.
  2. Levý provázek přeložíme přes prostřední a zároveň pracovní provázek. Pravou rukou provlékneme pravý provázek spodem směrem doleva pod zkřížením vodícího provázku smyčkou pod levým provázkem. Utáhneme. Takto pokračujeme do délky vámi požadované velikosti stromku.
  3. Nyní poskládáme do tvaru stromečku a pomocí jehly a zbylých dlouhých šňůr z uzlíkování spojíme dohromady a ukončíme korálky.


Macramé na skořici

Vůni skořice mají většinou všichni spojenou s jablečným štrúdlem a Vánocemi. Vyrobte si voňavou ozdobu na váš vánoční stromeček, či na větev ve váze.

Materiál

Postup

  1. Nastříháme si 2 provázky o 60cm, které rozmotáme. Připravíme si 6 šňůrek a skořici.
  2. Šňůru přehneme napůl. Vzniklé oko vedeme za dřevem ve směru zdola nahoru. Oko otočíme dopředu kolem dřeva. Oba dva konce okem na přední straně provlékneme zezadu a uzel utáhneme.
  3. Nyní začneme uzlíkovat trojúhelník pomocí plochého uzle. Levý provázek přeložíme přes prostřední a zároveň pracovní provázek. Pravou rukou provlékneme pravý provázek spodem směrem doleva pod zkřížením vodícího provázku smyčkou pod levým provázkem. Utáhneme.
  4. Vodící šňůrku držíme pravou rukou vodoměrně ve směru nad vázajícími šňůry. Při vázání žebrových uzlů prochází opěrný provázek vždy nad vázajícími provázky.
  5. Provázky zastřihneme, rozčešeme, zalakujeme a pomocí tavné pistole přilepíme badyán.

 

 

 

 

Související články

Macramé výzva: rozhovor s ambasadorkou Ivčou

Macramé výzva: rozhovor s ambasadorkou Ivčou

Přečtěte si rozhovor s naší macramé ambasadorkou Ivčou. Povídali jsme si mimo jiné o tom, jak s tvorbou sama začala, kde hledá inspiraci nebo co by vzkázala těm, kteří by chtěli začít.

Květnová výzva: Tvořte macramé

Květnová výzva: Tvořte macramé

Zapojte se do květnové tvořivé výzvy! Pusťte se do drhání a uzlíkování, zkrátka do macramé, pochlubte se výsledkem a vyhrajte až 1 000 Kč!

Macramé škola 1. díl - Jak si správně vybrat přízi na macramé

Macramé škola 1. díl - Jak si správně vybrat přízi na macramé

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
98 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Jaromíra
Úterý, 23. Duben 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Pátek, 19. Duben 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!