Jesmonite: 10 nejčastějších otázek

Úterý, 5. říjen 2021

Jestli chcete začít tvořit s Jesmonite hmotou, ale ještě toho o ní mnoho nevíte, pak je tenhle článek přesně to, co si potřebujete přečíst!

Jesmonite: 10 nejčastějších otázek

1) Co je to Jesmonite?

Jesmonite je kompozitní materiál, který se skládá ze dvou složek – reaktivního sypkého minerálního základu a tekuté akrylové pryskyřice na vodní bázi. Jesmonite AC100 evokuje sádrový odlitek, AC730 pak druhy kamene.

Materiál byl původně vyvinut pro stavebnictví, ale své využití našel ve scénografii, sochařství i výrobě designových produktů.

2) Proč je Jesmonite eko-pryskyřice?

Eko-pryskyřicí se Jesmonite nazývá ze dvou důvodů. Za prvé, jeho složení stojí na vodní bázi, takže se při tvoření nemusíte bát nepříjemných epoxidových výparů, jako je tomu u křišťálové pryskyřice. A za druhé, tvoření z Jesmonite umožňuje efektivně zužitkovat zbytkový materiál formou chipsů pro terrazzo efekt. Žádný materiál tedy nepřijde nazmar.

3) Jaký je rozdíl mezi AC100 a AC730?

Vizuální rozdíl je v tom, že výrobky z Jesmonite AC100 vypadají na první pohled jako sádrové odlitky. Oproti tomu AC730 vždy vypadá jako imitace kamene. Jakého, to záleží na druhu, který si vyberete.

Rozdíl je i v přípravě. AC100 se míchá v poměru 2,5 : 1 a AC730 5 : 1. Výrobek z AC730 poté trochu déle schne.

4) Jaké pomůcky pro tvoření s Jesmonite potřebuji?

Kromě hmoty samotné toho není mnoho. Vždy je potřeba mít silikonovou formu, do které budete hmotu lít, a digitální váhu, na které si odměříte poměr jednotlivých složek. Pro rozmíchání stačí papírový kelímek a špachtle. Pokud chcete hmotu obarvit, potřebujete Jesmonite pigment. Chcete-li pak výrobek brousit, hodí se vám smirkový papír a tmelicí zátěr pro finální ochranu výrobku.

5) Můžu na Jesmonite použít stejné pigmenty a pudry jako na pryskyřici?

Jesmonite má jiné složení než křišťálová pryskyřice. Navíc je z principu neprůhledný. Takže klasické zdobení do pryskyřice v něm neudělá takový efekt, jaký byste možná očekávali. Abyste dosáhli viditelné změny barvy, bylo by potřeba přimíchat opravdu hodně pigmentu. Mnohem efektivnější je barvit Jesmonite přímo pigmenty na to určenými. Z barevné řady, kterou nabízíme, můžete vzájemnou kombinací namíchat nekonečné množství odstínů a barev. Vždy myslete na to, že pigmentu vůči směsi může být maximálně 2 %.

6) Co můžu udělat pro to, aby ve výrobku nebyly bublinky?

U Jesmonite není možné čekat, než se hmota usadí, jak jste zvyklí z tvoření s křišťálovou pryskyřicí. Po zamíchání směsi je třeba ji ihned lít do formy. Abyste předešli bublinkám, doporučujeme formu umístit na tácek nebo karton, pomocí kterého ji budete moci nadzdvihnout. Nalijte do formy část hmoty, zvedněte ji s podložkou 10 cm nad pracovní plochu a opatrně ji pusťte dolů. Toto několikrát opakujte. Poté můžete dolít zbytek hmoty a ještě několikrát formu spustit. Vhodné je také poklepávat na boky formy.

7) Musím Jesmonite brousit?

Pokud chcete výrobek s terrazzo efektem z Jesmonite AC100, je broušení vždycky nezbytné. Jinak se chipsy neukážou. Stejně tak se broušení nevyhnete při práci s AC730, kdy broušení odhalí vzor kamene. Nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí vám smirkový papír větší a menší hrubosti. Můžete brousit také za mokra.

V případě, že s AC100 vytvoříte výrobek, se kterým jste vizuálně spokojeni, není nutné ho nijak brousit.

8) Je Jesmonite voděodolný?

Z hmoty Jesmonite můžete vyrábět také produkty, které přijdou do styku s vodou nebo budou umístěny v exteriéru. Je však potřeba po finální úpravě výrobku použít tmelicí zátěr, který mu dodá potřebnou ochranu a trvanlivost. Zátěr je na čistě akrylové bázi.

9) Můžu používat Jesmonite pro výrobu nádobí?

Hmota Jesmonite neobsahuje žádné toxické složky, přesto nedoporučujeme výrobky z ní používat pro přímý styk s potravinami. Nejsou vhodné ani do myčky, ani do mikrovlnné trouby. Z Jesmonite bez obav můžete vyrábět misky a tácky, které budou sloužit jako dekorace. Pokud například budete mít v misce ovoce, doporučujeme ho před konzumací omýt.

10) Můžu z Jesmonite vyrábět produkty, které přijdou do kontaktu s vysokou teplotou?

Jesmonite je nehořlavý, není problém ho používat pro výrobu svícínků nebo kelímků na svíčky. V tuto chvíli Jesmonite nenabízí žáruvzdorné tmelicí zátěry, proto nedoporučujeme výrobek pro použití se svíčkou lakovat.

Související články

Dny Manumi a sleva až 150 Kč

Dny Manumi a sleva až 150 Kč

Nakupte do neděle 14. 4. 2024 a můžete mít slevu až 150 Kč na celý nákup! Jak na to? Čtěte níže.

Jarní kreativní inspirace: 5 tipů na jarní tvoření

Jarní kreativní inspirace: 5 tipů na jarní tvoření

Jaro je tu a s ním čerstvá dávka inspirace pro tvoření jarních dekorací! V tomto článku vám přinášíme pět kreativních nápadů na DIY svícen, papírové sněženky nebo nástěnné dekorace. Pusťte se do jarního tvoření ještě dnes!

Objevte kouzlo manumitu + sleva 14 %

Objevte kouzlo manumitu + sleva 14 %

Propadněte magickému manumitu, dnes 1. 4. 2024 navíc s možností nákupu se slevou 14 % na celou objednávku.

Všechny články



Ověřeno našimi zákazníky
99 % zákazníků nás doporučuje
z celkem 6 650+ recenzí - zobrazit vše

Jaromíra
Úterý, 23. Duben 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Pátek, 19. Duben 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Čtvrtek, 18. Duben 2024

100%

Fantasticky obchod!